Participació
Portal de Participació

Governança i Participació
Des del Pla Ciutat Santapolavant (2017), Santa Pola ha promogut una estratègia urbana col·laborativa, i amb l’aprovació de l’Agenda Urbana 2030 es dona continuïtat a aquest procés, incorporant un model de participació estructurat en els nivells, polític, tècnic i social, garantint una planificació integral i una participació multinivell i sectorial.
Unitat de Gestió de l’Estratègia
El Servei de Planificació i Projectes Europeus assumeix la responsabilitat d’actuar com a òrgan de direcció en coordinació amb l’Alcaldia per a la implementació de l’Estratègia en el seu conjunt. Per a això realitzarà el seguiment de la implementació de cadascuna de les línies estratègiques, accions i actuacions del pla així com la supervisió dels espais de governança i avaluació global.
Contacte: Mª Carmen González Vives | Telèfon: 96 541 71 36 |Email: mcgonzalez@adlsantapola.es
Serveix d’espai d’intercanvi entre la resta dels òrgans i posseeix una visió de conjunt de les necessitats, problemàtiques, fortaleses i oportunitats del municipi.
Espai Social
Formaran part els col·lectius, entitats i ciutadania general de Santa Pola que desitgen implicar-se en les decisions i accions urbanes de la ciutat.
L’Espai Social en el model de governança de Santa Pola se centra en fomentar la participació ciutadana activa en la planificació i desenvolupament urbà sostenible.
Aquest espai està representat pel Consell Municipal de Desenvolupament Sostenible, reglament inicial aprovat en sessió plenària el 21/12/2015 i actualitzat en sessió plenària 28/11/2024 per a adaptar-ho a la nova realitat de Santa Pola.
El consell és un òrgan consultiu i permanent que facilita el debat, la informació i la formulació de propostes relacionades amb el desenvolupament sostenible. El seu propòsit és integrar a la ciutadania, col·lectius locals i representants del teixit social en els processos de presa de decisions municipals, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i enfortir la cohesió social en el municipi.
El Consell assumeix diverses funcions, incloent-hi el seguiment de l’Agenda Urbana de Santa Pola, la promoció d’iniciatives mediambientals, l’avaluació de polítiques urbanístiques i la gestió de recursos. També actua com a canalitzador de queixes, suggeriments i propostes formals dels ciutadans, assegurant que les veus locals es consideren en el disseny de les estratègies urbanes. A més, organitza grups de treball especialitzats en temes com a mobilitat, eficiència energètica, transició digital o economia circular, afavorint l’anàlisi tècnica i participativa de les qüestions prioritàries.
El model participatiu del Consell Municipal de Desenvolupament Sostenible se sustenta en un marc organitzatiu estructurat que inclou una Assemblea Plenària, una Comissió Permanent i grups de treball temàtics. L’Assemblea Plenària es reuneix dues vegades a l’any, convocant a representants polítics, tècnics municipals, associacions i ciutadans interessats, mentre que la Comissió Permanent i els grups de treball mantenen reunions més freqüents per a garantir una dinàmica constant. Aquest sistema busca enfortir la governança participativa, garantint que les estratègies locals estiguen alineades amb els objectius globals de l’Agenda Urbana 2030.
D’aquest consell dependran una sèrie de comissions associades directament a projectes o a processos de seguiment. D’aquests el més rellevant en una primera fase serà el de seguiment del projecte europeu Health & Greenspace mitjançant la Comissió de seguiment URBACT III. Aquests espais de treball i seguiment tindran un règim que pot coincidir o no amb el del Consell Municipal de Sostenibilitat, depenent de les seues característiques.
Espai Tècnic
- En què es basa?
- Composició i funcionament
- Comissió Tècnica Interdepartamental
- Comissions de treball i seguiment
L’espai tècnic es basa en la Proposta de la Regidoria de l’àrea en la qual s’exposa que el 27 de maig de 2021, en Junta de Govern Local, es va aprovar la creació de la Comissió Tècnica Interdepartamental, complint amb els requisits establits en el decret de municipi turístic i en l’adhesió a la Xarxa DTI-CV.
Atés que s’han incorporat noves funcions i competències a la Comissió Tècnica Interdepartamental, amb data 16 de gener de 2025 s’aprova per Junta de Govern Local els estatuts i el funcionament de la mateixa per a reflectir aquests canvis, com un instrument clau per a millorar l’articulació i coordinació del model de governança municipal, permetent el seguiment, avaluació i actualització de l’estratègia de desenvolupament urbà de Santa Pola.
L’Espai Tècnic, exerceix un paper essencial en la implementació de l’Agenda Urbana 2030. Aquest espai busca enfortir la coordinació entre les àrees municipals, fomentant la integració dels projectes sectorials en una estratègia global de desenvolupament urbà sostenible. Entre els seus objectius destaquen la supervisió d’iniciatives, el seguiment i avaluació dels projectes, i la detecció de necessitats compartides per a optimitzar la gestió municipal.
La composició de la comissió inclou membres permanents, com a personal tècnic de Turisme, Planificació i Projectes Europeus, Medi Ambient i Cultura entre altres, així com membres no permanents especialitzats en àrees específiques segons els temes tractats, com a Comerç o Esports. A més, es contempla la participació de col·laboradors externs, incloent-hi experts i representants d’organismes públics. Aquest enfocament transversal permet una visió integral de les prioritats del municipi i afavoreix la formació de grups de treball interdepartamentals per a abordar desafiaments comuns.
El funcionament de l’espai tècnic es basa en reunions periòdiques, convocades almenys cada quatre mesos, on s’avaluen els avanços, es defineixen cronogrames d’actuació i s’estableixen sinergies entre àrees. Aquest model busca enfortir la capacitat de governança local, garantir la coherència estratègica i promoure un desenvolupament urbà alineat amb els objectius de sostenibilitat de l’Agenda Urbana 2030.
La Comissió Tècnica Interdepartamental aglutina a totes les àrees tècniques de l’Ajuntament de Santa Pola amb l’objectiu de donar a conéixer els projectes s’està duent a terme de manera sectorial, a més de realitzar un seguiment de l’estratègia global de la ciutat.
Objectius, compartir els avanços dels projectes per a revisió dels impactes dels projectes, identificar necessitats compartides per diferents àrees, i definir grups de treball
A partir de la Comissió Tècnica Interdepartamental naixeran altres interaccions basades en projectes o en altres espais de seguiment sectorials sobre els quals s’adonarà de manera conjunta en l’espai interdepartamental en les sessions convocades per al cas.
Aquestes Comissions de treball o seguiment estaran formades per les persones tècniques que es considere d’acord amb les funcions de la Comissió i els seus terminis de reunió i vinculació s’adaptaran al projecte concret.