Cales de Santiago Bernabeu, Varadero i Cales de l’Est repetixen, L’Ermita la recupera i Llevant es queda fora per episodis puntuals d’analítiques alterades. També obtenen Bandera Blava en les seues categories el CIMAR, Museu de la Mar i Club Nàutic Santa Pola.
La Fundació per a l’Educació Ambiental (FEE), a través de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), ha atorgat al municipi de Santa Pola un total de set distincions de Bandera Blava. Quatre d’elles són per a les platges de L’Ermita, Cales de l’Est, Varadero i Cales de Santiago Bernabeu, dos de Centre Blau per al Centre d’Investigació Marina (CIMAR) i el Museu de la Sal, i una de Port Bandera Blava al Club Nàutic Santa Pola.
La Cala de L’Ermita recupera enguany el seu guardó ue no va obtindre en 2023, a pesar que l’Ajuntament de Santa Pola va acreditar correctament els motius pels quals li va ser retirada injustament.
La que no renova este 2024 és la platja de Llevant, i els motius argumentats per l’organització són que en la mitjana de les mostres d’aigua preses durant l’any es determina la qualitat com a “bona” i no com a “excel·lent”.
Segons explica el regidor de Platges, Ángel Piedecausa, “ens ha sorprés esta decisió perquè de les 58 mostres que es van prendre en Llevant només tenim constància del resultat de 19 d’elles. Per això hem demanat que ens envien els resultats de les 58 mostres per a intentar esbrinar el motiu que en algunes isquen alterades les analítiques, perquè en este cas no trobem relació directa amb cap focus i ens preocupa la situació”.
“Així mateix sol·licitem informació sobre com s’han realitzat els càlculs per a determinar la qualitat com a bona i no com a excel·lent, perquè no estem en absolut d’acord amb la decisió”, ha afegit Piedecausa.
Controls de qualitat continus a les platges
El departament de Platges realitza durant tot l’any un seguiment continu del nostre litoral per a garantir la seua excel·lència. Independentment que compten o no amb Bandera Blava, totes i cadascuna de les platges de Santa Pola, tant les urbanes com les naturals, compten amb les certificacions de qualitat UNE-EN ISO 9.001 i 14.001 i les renoven cada any des de 2003.
Així mateix onegen en elles les banderes Qualitur, l’exigent segell de qualitat que atorga la Generalitat Valenciana. Totes estes certificacions superen amb escreix les exigències de Bandera Blava.
Santa Pola compta amb dos platges accessibles, Llevant i Gran Platja, adaptades per a persones amb mobilitat reduïda i que registren una gran demanda i una molt bona valoració dels seus usuaris. Gran Platja també oferix en temporada alta una àrea especial per a persones amb capacitats psíquic-sensorials diferents, on poden gaudir d’activitats lúdiques i pedagògiques ateses per personal qualificat.
Informació transparent
Des de l’àrea de Platges s’oferix informació transparent i contínua als usuaris. Per exemple, les anàlisis periòdiques de la qualitat de l’aigua, que realitza la Direcció General de l’Aigua de la Generalitat Valenciana, es publiquen en els opis informatius instal·lats a les platges cada setmana.
En la web https://santapola.es/ca/arees/platges/ es pot trobar informació d’interés sobre els sistemes de gestió i qualitat ambiental, les campanyes ambientals, seguiment de control d’aigües, dates i horaris dels servicis a les platges o les reserves per a platges accessibles i àrea especial.