L’Ajuntament de Santa Pola ha completat l’informe de diagnòstic DTI i este registra un grau de compliment del 52,9%, per damunt de la mitjana dels destins d’Espanya.
L’Ajuntament de Santa Pola ja disposa de l’informe diagnòstic que ha elaborat SEGITTUR, implantant així la metodologia de Destinació Turística Intel·ligent impulsada per la Secretaria d’Estat de Turisme d’Espanya en el destí.
Amb validesa fins a l’11 d’abril de 2027, el destí es convertix en Destinació Turística Adherida que acredita que ha iniciat la implantació del model DTI, la qual cosa representa un important pas per a formar part del grup de destins a l’avantguarda del desenrotllament turístic i amb una estratègia de futur basada en la governança, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la tecnologia com a eixos vertebradors.
Des de 2019, Santa Pola s’ha compromés a posicionar-se com un model turístic DTI a la Comunitat Valenciana, donant inici a un procés de digitalització que optimitza tant la gestió del destí com l’experiència del visitant. Esta obstinació es va consolidar en 2021 amb la certificació del Nivell 3 en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, reafirmant la seua vocació innovadora.
Pel que fa a nivell nacional Santa Pola es va incorporar al projecte Destinacions Turístiques Intel·ligents en 2021, sent en 2025 quan es realitza l’Informe Diagnòstic i el Pla d’Acció per a la seua transformació en Destinació Turística Intel·ligent.
Per damunt de la mitjana nacional
Referent al grau de compliment, Santa Pola ha obtingut un 52,9% del total de requisits de la metodologia DTI, un resultat per damunt de la mitjana dels destins d’Espanya.
L’eix amb major grau de compliment és el de tecnologia (60,8%), seguit de sostenibilitat (57,7%), governança (49,8%) i accessibilitat (42,3%). Finalment, l’eix amb major marge de millora és innovació amb un 38,1%.
L’Ajuntament de Santa Pola forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents des d’abril de 2021, mostra de l’aposta del consistori per la transformació del destí que finalment ha materialitzat a través de la implantació de la metodologia de Destinació Turística Intel·ligent.
La implantació de la metodologia DTI ha sigut possible gràcies a la col·laboració de totes les àrees municipals i dels agents privats del destí, que han contribuït a proporcionar la informació necessària per a avaluar al destí sobre la base dels 97 requisits i 261 indicadors que la componen, per al conjunt d’eixos clau d’un DTI.
Esta presa d’informació ha permés valorar a SEGITTUR el grau de maduresa del destí Santa Pola de cada requisit i posteriorment proposar unes recomanacions a executar pel destí per a la transformació en Destinació Turística Intel·ligent.
Programa Destinació Turística Intel·ligent
El programa Destinació Turística intel·ligent és un projecte promogut per la Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR) i gestionat per la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (SEGITTUR), que perseguix contribuir a millorar la competitivitat de les destinacions turístiques i la qualitat de vida dels seus residents incidint en cinc àmbits d’actuació: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat.
Esta iniciativa, sorgida del Pla Nacional i Integral de Turisme 2012-2015, genera els mecanismes adequats per a facilitar la ràpida incorporació d’innovacions en els destins.
La Destinació Turística Intel·ligent es definix com una destinació turística innovadora, consolidat sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que garantix el desenrotllament sostenible del territori turístic, accessible per a tots, facilitant la interacció i integració del visitant amb l’entorn i incrementant la qualitat de la seua experiència en el destí i la millora de la qualitat de vida del resident.
Per a aconseguir estos objectius, el programa DTI promou la implantació d’un model de gestió que té en compte la transversalitat de l’activitat turística i les característiques diferenciadores de cada destí. S’articula sobre una metodologia de diagnòstic, basada en 97 requisits i 261 indicadors, que deriva en un sistema de recomanacions i un sistema de monitoratge, que conformen els elements fonamentals del model, permetent un procés de millora continu de la gestió del destí adaptada als reptes presents i futurs del turisme.
Esta acció s’emmarca dins del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí, finançat amb fons europeus Next Generation EU, que busca promoure un turisme sostenible, inclusiu i de qualitat.