La comunitat escolar protagonitza una jornada de convivència amb l’elaboració d’una pancarta al Castell Fortalesa, on s’ha llegit un manifest per l’eliminació de la violència contra les dones i s’ha guardat un minut de silenci per les víctimes.
Santa Pola ha commemorat este matí el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones llançant des de la Regidoria de Servicis Socials la campanya institucional que centra el focus en la violència vicària. Este tipus de violència, juntament amb la violència psicològica, té un efecte més extrem si cap que la física, perquè va dirigida a fer mal a les dones per mitjà de la instrumentalització de les seues filles i fills. D’esta manera, fent mal als menors, la dona és víctima d’un mal i un dolor del qual no es recuperarà mai. Sense arribar a matar-la, estarà morta en vida.
L’Ajuntament de Santa Pola condemna qualsevol tipus de violència i agressió cap a les dones, i especialment la que s’exercix sobre els seus fills i filles de manera instrumental. Brinda el seu suport a les víctimes i els recorda que des de l’Ajuntament se’ls prestarà tota l’atenció i ajuda necessària.
Acte institucional al Castell Fortalesa
Durant el matí s’ha organitzat al pati d’armes del Castell Fortalesa una jornada de convivència escolar en la qual centenars d’estudiants han pogut participar en tallers i han elaborat una gran pancarta reivindicativa d’este dia, en la qual han anat pegant els grans llaços violeta elaborats per la comunitat escolar.
A les dotze en punt la regidora de Servicis Socials, Gela Roche, ha llegit la declaració institucional contra la violència de gènere aprovada per unanimitat en el XII Ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, després de la qual cosa s’ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes seguit de la solta de globus de color morat.
L’alcaldessa Loreto Serrano ha clausurat l’acte dirigint-se als alumnes i alumnes dels centres educatius de Santa Pola que han participat en les activitats, recordant-los la importància d’aprendre com actuar en el cas de veure’s afectades personalment o ser testimonis d’un escenari de violència masclista.
Declaració institucional
La defensa dels principis d’igualtat, seguretat, llibertat, integritat i dignitat inherents a tots els éssers humans és una prioritat per a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, en el seu paper de màxim representant dels interessos i preocupacions de les Entitats Locals. I, en esta línia, es compromet amb la lluita contra la violència que s’exercix contra les dones, pel mer fet de ser-ho, i contra les seues filles i fills.
Una prioritat que naix de la resposta local, compartida amb una ciutadania que, després de 40 anys de democràcia, reclama deixar de ser valenta, per a començar a ser lliure.
Una societat legalment igualitària, amb un marc jurídic que ens situa a l’avantguarda dels països de l’entorn, a nivell estatal i autonòmic, però on les xifres de morts i agressions contra les dones i les seues filles i fills continuen sent aclaparadores, impulsant la necessitat de continuar incrementant els esforços per a donar una resposta integral a les víctimes i erradicar aquelles actituds i comportaments que reproduïxen la desigualtat i que estan en l’origen de la violència de gènere, contribuint a perpetuar-la.
El Pacte d’Estat en Matèria de Violència de Gènere, aprovat el 28 de setembre de 2017 pel Congrés dels Diputats, és la reacció a una situació vigent en moltes llars i que marca un full de ruta consensuat amb tots els agents socials i polítics implicats, entre les mesures dels quals més importants destaca la recuperació de competències per part dels Ajuntaments en matèria d’igualtat i contra la violència de gènere.
No hem d’oblidar que la millor i més eficaç manera d’erradicar la violència de gènere és implementar polítiques públiques en matèria d’igualtat. La prevenció és la principal ferramenta per a fer dels nostres pobles i ciutats llocs en els quals la igualtat real siga un fet. D’aquí ve que el compromís diari dels Governs Locals ha de continuar traduint-se en l’elaboració de mesures, normes, programes i plans que es convertisquen, en la pràctica, en instrument de sensibilització social.
En este sentit, ha sigut fonamental que les Entitats Locals hagen recuperat les seues competències en matèria d’igualtat i contra la violència de gènere. El nostre compromís amb l’erradicació de la violència masclista és decidit i real. Per això, els Ajuntaments han de disposar de tots els servicis i recursos que les dones víctimes precisen per a poder eixir de la situació de violència, i reparar, en la mesura que siga possible, el mal causat per esta.
Són, els Ajuntaments, Diputacions, Capítols i Consells Insulars les administracions clau per a l’impuls d’estratègies de sensibilització, detecció, acompanyament, recuperació i protecció de víctimes, així com per a la implementació de mesures integrals i eficaces que simbolitzen, al seu torn, l’aposta ferma per les polítiques preventives i d’intervenció des de les edats més primerenques.
Per tot això, el XII Ple de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, planteja renovar el compromís dels Governs Locals amb el reconeixement i defensa dels drets de les dones. Perquè només aconseguirem erradicar la Violència de Gènere quan reconeguem la plena ciutadania de la mitat de la població, les dones.