El Ministeri de Turisme ha atorgat al projecte EUYALP de l’Ajuntament de Santa Pola 2.707.959 euros a través dels Fons Europeus Next Generation, Programa de Millora de la Competitivitat i de Dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic.
L’alcaldessa Loreto Serrano ha confirmat la satisfactòria notícia: “és un dia d’alegria perquè tot l’esforç que estem realitzant des de l’Ajuntament, al costat de l’equip del Museu de la Mar i de l’Agència de Desenvolupament Local, per a dissenyar les bases del futur de Santa Pola i apostar per grans projectes finançats per fons europeus, rep hui un recolzament en haver-nos sigut concedida una subvenció de 2.707.959 euros, el cent per cent de l’import que havíem sol·licitat”.
“És una cosa que marcarà un abans i un després per a Santa Pola perquè aconseguirem posar en valor la nostra gran riquesa cultural i arqueològica d’una forma que ens convertirà en un referent i reforçarà nostra ja de per si mateix àmplia oferta per al turisme cultural”, va afegir Serrano.
La primera edil va recordar que “amb esta subvenció ja sumem quasi huit milions d’euros aconseguits de fons europeus, si afegim els 2.800.000 per a la rehabilitació de l’edifici de l’ajuntament i els més de 2.400.000 per al Pla de Sostenibilitat “Santa Pola, renaturalització, accessibilitat i gestió turística intel·ligent”. Esta és una bona manera de gestionar i aconseguir finançament per a enriquir el nostre poble sense haver d’invertir els nostres recursos propis”.
Jaciment iber i romà
El jaciment arqueològic de La Picola, Bé d’Interés Cultural (BIC) situat en el nucli urbà de Santa Pola, serà l’eix central del projecte “EuYALP: Jaciment Arqueològic La Picola”, que serà finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.
L’objectiu principal és la creació d’un nou centre d’interpretació del Jaciment Arqueològic de La Picola accessible, inclusiu, bell, sostenible i digitalitzat, que a mode d’element de recepció i accés a l’entorn permeta al visitant la immersió total en la seua història. Oferirà una lectura completa de l’evolució i memòria del lloc com a conjunt arqueològic declarat BIC, permetent diferenciar les diferents fases que abasten des d’època Ibera fins a època Romana baix imperial.
El projecte està pensat per a aportar valor mitjançant una actuació subtil, però de gran potència experiencial, a fi de definir un projecte global que supose la creació d’un nou focus turístic en la zona que complete l’oferta existent.
Es duran a terme treballs arqueològics per a completar la informació existent sobre les estructures del jaciment, assegurar la conservació i restauració dels elements més representatius, i eliminar aquelles informacions que no aporten una lectura històrica coherent.
S’implementarà un clos perimetral que garantirà la protecció i seguretat del jaciment, al mateix temps que servirà com a suport informatiu i decoratiu.
El Centre d’Interpretació es construirà per a actuar com a porta d’accés al complex i àrea de recepció per a visitants, oferint espais per a exposicions físiques i virtuals que permetran una comprensió global i detallada del jaciment.
Una altra de les premisses fonamentals del projecte serà l’eliminació total de barreres arquitectòniques i la implementació d’un sistema de senyalització intel·ligent, que facilitaran l’orientació i l’accés a informació contextualitzada.
A través de la intervenció i posada en valor de les restes arqueològiques de La Picola a Santa Pola, la finalització de la qual es preveu durant el primer semestre de 2026, es complementarà l’oferta turística cultural del municipi, ampliant el projecte de posada en valor del Portus Ilicitanus, actual sala externa del Museu de la Mar.