El Club Nàutic de Santa Pola va acollir la setmana del 3 al 9 de juny la segona missió de l’any de la Scientific Angler Tagging Tour, una campanya de marcatge electrònic de tonyines i presa de mostres biològiques de l’Institut Francés d’Investigació Marina (IFREMER) amb la col·laboració de pescadors recreatius de diferents punts d’Espanya.
Esta iniciativa convertix una activitat com la pesca recreativa en una valuosa ferramenta de ciència ciutadana, enriquint tant a la comunitat científica com al mateix sector de la pesca recreativa.
Tal com ja va succeir en les tres campanyes de l’edició de 2023, les dades obtingudes amplien el coneixement sobre el comportament migratori i la distribució d’esta espècie fonamental per als ecosistemes marins. En l’edició de 2023 es van dur a terme jornades de marcatge en tres ports del Mediterrani, Barcelona, l’Ametlla de Mar i Santa Pola. Este any 2024 ja s’ha va organitzar a Barcelona el mes d’abril i ara s’ha fet a Santa Pola.
Els pescadors, 69 persones entre patrons i tripulants, van participar en dos sessions de formació on es van abordar temes relacionats amb el marcatge, les bones pràctiques, el benestar animal i l’ètica.
A més, es van realitzar tres seminaris web en els quals van participar investigadors experts en marcatge de diferents institucions i pescadors recreatius, representants d’associacions de pesca, amb més de 1.200 visualitzacions en el canal de Youtube Andrés i la Pesca. Els temes abordats en esta edició van ser Les xarxes socials i la pesca, el furtivisme, i l’ètica i el bon tracte animal.
Frederic Valls, organitzador del Scientific Angler Tagging Tour, va explicar que, “estem molt satisfets del Tagging Tour de Santa Pola. Han sigut dos dies de molta faena amb dotze vaixells en la mar en unes condicions canviants, però els objectius es van superar amb èxit. Marquem deu tonyines, alguns amb marques d’arxius externs i altres amb marques satel·litàries. La col·laboració de tot el món ha sigut meravellosa i estem molt satisfets de com ha anat”.
Valls va afegir que “contents també d’haver lliurat un diploma commemoratiu a totes les tripulacions que van aconseguir marcar tonyines en l’edició de l’any passat. Les marques d’aquelles tonyines marcades en 2023 ja han eixit a la superfície, s’han recuperat i arreplegat tota la informació. Ha sigut un plaer”.
En representació de l’Ajuntament de Santa Pola, l’alcaldessa Loreto Serrano es va congratular “del que es pot arribar a aconseguir unint l’esport i la ciència. A més, és un exemple molt positiu de com podem estudiar la situació de la nostra mar des de l’experiència i la investigació”.
A més de la pesca de tonyines per al marcatge, les tripulacions participants també van col·laborar amb el Plasticfishing traient de la mar gran quantitat de plàstics i fem.
El paper dels pescadors recreatius
Els pescadors recreatius exercixen un paper fonamental en la captura selectiva de tonyines, els quals, una vegada a bord i seguint rigorosos protocols de seguretat i benestar dels animals, són marcats pels científics, demostrant l’efectivitat d’esta col·laboració entre científics i pescadors recreatius. Els científics aprofiten la captura dels exemplars per a obtindre mostres biològiques per a la seua anàlisi genètica, abans de ser alliberats.
L’evolució de l’activitat en només un any, ha fet que este 2024 s’implanten marques electròniques de major autonomia, permetent registrar paràmetres ininterromputs durant quatre anys de vida de la tonyina. Les dos jornades de marcatge programades es van desenvolupar amb èxit, ja que els científics d’IFREMER van poder implantar marques electròniques a deu.
La de Santa Pola va ser la segona missió de l’any de la plataforma permanent de marcatge “Scientific Angler Tagging Tour”. La primera va tindre lloc a Barcelona del 8 al 14 d’abril. Posteriorment, del 4 al 10 de novembre se celebrarà una tercera missió a l’Ametlla de Mar (Tarragona).