Organitzada per la Fundació “la Caixa” en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Pola, esta experiència presenta al «home del Renaixement» des d’una perspectiva innovadora. Es podrà visitar fins al 28 d’agost en el passeig marítim, enfront del restaurant Batiste.
L’alcaldessa de Santa Pola, Loreto Serrano; la regidora de Cultura, Nely Baile; la delegada Territorial de la Fundació “la Caixa”, Lourdes Toribio; i l’assessora de l’exposició, Érika Goyarrola; han presentat hui Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta, que ens acosta a la seua figura més enllà del geni, centrant-se en el seu tret més essencial: la seua curiositat insaciable.
Amb l’organització d’este projecte la Fundació ”la Caixa” i l’Ajuntament de Santa Pola se sumen a la commemoració del quint centenari de la mort de Leonardo da Vinci (1452-1519).
La Fundació ”la Caixa” treballa per a acostar la cultura i el coneixement a públics de totes les edats i nivells de formació. Entre les seues accions culturals, la Fundació ”la Caixa” organitza nombroses exposicions itinerants amb la voluntat de contribuir a la sensibilització ciutadana a través de continguts artístics, científics i socials. A més, amb el seu programa Art al Carrer, la Fundació ”la Caixa” pretén convertir l’espai públic en un museu a cel obert.
Ara, les entitats presenten, amb la col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Pola i del Château du Clos Lucé – Parc Leonardo da Vinci, un projecte diferent d’una simple exposició. Entés com una experiència per als visitants, combina l’espectacle audiovisual, l’exhibició al carrer de maquetes a escala real, jocs i la realitat augmentada, per a connectar una de les ments més brillants de la història de la humanitat amb la nostra vida quotidiana.
Leonardo da Vinci va ser pintor, escultor, dibuixant, enginyer, arquitecte, urbanista, naturalista, anatomista, músic, filòsof i inventor; un autèntic polímata les idees del qual continuen sent, cinc-cents anys després, modernes i premonitòries.
Va passar els últims tres anys de la seua vida a França, on va servir al rei Francesc I com a enginyer real. Hui, el castell on va viure en la localitat de Amboise, el Clos Lucé, acull el Parc de Leonardo da Vinci i és un centre de referència per al coneixement i la divulgació del seu llegat. Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta ha comptat amb la col·laboració d’este prestigiós centre per a la creació del projecte, i amb l’assessorament científic de l’historiador Pascal Brioist.
Més de dos anys de treball amb un equip multidisciplinari
La creativitat de Leonardo da Vinci naix d’una inquietud intel·lectual, d’una curiositat universal i d’una capacitat de sorpresa heretada de la infància. Leonardo va arribar al coneixement d’una forma diferent a la dels seus contemporanis, perquè ho va fer a través d’un mètode basat en l’observació, l’experimentació i l’analogia que posava en qüestió les teories immutables i les idees apreses.
Així, Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta vol connectar eixa mateixa metodologia de treball de Da Vinci amb la nostra vida quotidiana, mitjançant un llenguatge contemporani i pròxim al públic més jove, amb l’objectiu últim d’estimular la creativitat i fomentar la curiositat.
Per a això, la Fundació ”la Caixa” ha treballat dos anys i mig en el projecte abans de la seua presentació al públic. Per a fer-ho possible, ha sigut necessari el treball d’un equip multidisciplinari format per experts en Leonardo da Vinci, arquitectes, enginyers, guionistes, realitzadors audiovisuals i especialistes en disseny, en programació de jocs multimèdia i en realitat augmentada.
El resultat és una sorprenent experiència que es desenvolupa en dos espais diferenciats: un interior i un altre exterior.
Una exposició que es prolonga al carrer i en el món virtual
A l’interior de la mostra, els visitants podran aprofundir en el pensament de Leonardo. Una gran projecció audiovisual, produïda expressament per a la mostra, dona la benvinguda als visitants presentant-los un dia qualsevol de la nostra vida quotidiana inspirant-se en la mirada de Leonardo.
A continuació, els visitants es trobaran amb set jocs interactius —analògics i digitals— amb els quals podran jugar per a comprendre, experimentar per a crear, i descobrir, després dels assoliments de Leonardo en les més variades disciplines, el denominador comú de la intel·ligència i la sensibilitat:
«Un secret comú» convida a connectar elements que aparentment no estan relacionats.
A partir de quatre retrats femenins de Leonardo, «És o no és?» fa que els visitants centren la seua mirada en un punt, per a entrenar la seua capacitat d’observació.
«Darrere de l’ombra» aprofundix en els conceptes de llum i ombra, un dels grans trets distintius en l’obra de Leonardo, i ensenya la importància de pensar amb les mans: tocar per a saber.
«Desconnexió» posa en pràctica la capacitat de descompondre objectes complexos en diferents elements que tenen una funció concreta dins del conjunt, o que guarden una similitud de forma.
«Circuit d’enginy» és un joc d’equip en el qual es mostren alguns dels mecanismes que va idear Da Vinci, i que reforça la idea de col·laboració i treball en equip gràcies a la qual han avançat la ciència i la tecnologia.
«Acció automàtica» es basa en l’experimentació física d’una sèrie de mecanismes que oferixen diferents moviments.
«La llibreta de Leonardo» posa a prova l’observació i la retentiva visual a partir d’obres del geni, mentres s’exposen algunes lliçons extretes del seu Tractat de pintura.
La interacció prosseguix en l’exterior amb l’exhibició de quatre maquetes a escala real. Es tracta d’interpretacions fidels dels dibuixos originals de Leonardo da Vinci, construïdes amb materials del nostre temps. Per a la seua realització, s’ha emprat tecnologia punta i s’ha comptat amb un equip d’enginyers especialitzats en la construcció de robots i prototips.
Caragol aeri. No es tracta d’una màquina voladora, sinó d’una exploració teòrica per a demostrar que la forma del caragol d’Arquimedes podia ser útil per a véncer la densitat de l’aire. Es considera que, d’algun mode, este esbós representa el primer prototip del futur helicòpter.
Home de Vitruvi. Inspirat en l’obra de l’arquitecte romà Vitruvi, este famós dibuix, acompanyat de notes anatòmiques, és un estudi de les proporcions del cos humà. Constituïx una demostració gràfica de la perfecció arquitectònica i geomètrica del cos humà, que pot encaixar en un cercle i en un quadrat.
Màquina voladora. Encara que està inspirada en el vol dels ocells, Leonardo mai va dibuixar les ales, sinó únicament estructures formades a partir de canyes i cordes que van servir d’inspiració en la creació de l’ala delta. Per a reconstruir el model sencer, s’han utilitzat dibuixos de diferents còdexs.
Barco de pales. Leonardo buscava incrementar la velocitat dels rems, reduir el nombre d’homes necessaris per a moure el vaixell i aconseguir més espai per a la càrrega. Es pot considerar com un antecedent dels vaixells de pales del Mississipí.
Finalment, la realitat augmentada fa acte de presència en la mostra amb l’aplicació gratuïta Leonardo Caixaforum (descarregable en Apple Store i Google Play Store), dissenyada com a ferramenta d’interpretació. Els visitants, escanejant els codis QR que trobaran en la mostra, podran veure quin aspecte hagueren tingut les maquetes amb els materials originals de l’època (ferro, fusta, corda, cuir, lli), i com hagueren sigut els seus moviments tal com Leonardo les havia imaginades.
Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta. Organització i producció: Exposició organitzada per la Fundació ”la Caixa” amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Pola i de Château du Clos Lucé – Parc Leonardo da Vinci. Assessor científic: Pascal Brioist.
@fundlacaixa @caixaforum #CaixaForumLeonardo
Del 18 de juliol al 28 d’agost de 2024
Passeig Marítim de Santa Pola (enfront del restaurant Batiste)
Horari visites públic general:
De dilluns a diumenge d’11 a 14 h i de 18 h a 24 h
Amb cita prèvia al 900 801 137
Visites comentades públic general:
En castellà:
Dilluns, dimarts, dijous i dissabtes a les 12.*30h
Dilluns, dimecres, divendres i diumenges a les 19.*15h
En valencià:
Dimecres, divendres i diumenges a les 12.30 h
Dimarts, dijous i dissabtes a les 19.15 h
Aforament limitat
Reserva les entrada en Caixaforum.org
Servici d’Informació de la Fundació ”la Caixa”
Tel. 900 223 040
De dilluns a diumenge, de 9 a 20 h
https://caixaforum.org/