El Scientific Angle Tagging Tour torna al Club Nàutic de Santa Pola este cap de setmana amb el doble objectiu d’implantar en tonyines marques electròniques que registraran els seus moviments migratoris, així com sensibilitzar a la població sobre la utilitat de la col·laboració entre pescadors i científics.
L’Institut Francés d’Investigació Marina (IFREMER) duu a terme este cap de setmana a Santa Pola una campanya de marcatge electrònic de tonyines i presa de mostres biològiques amb la col·laboració de pescadors recreatius de diferents punts d’Espanya. Esta iniciativa Tagging Tour convertix una activitat com la pesca recreativa, en una valuosa ferramenta de ciència ciutadana, enriquint tant a la comunitat científica com al mateix sector de la pesca recreativa.
Tal com ja va succeir en les tres campanyes de l’edició de 2023 a Barcelona, l’Ametlla de Mar i Santa Pola, les dades obtingudes amplien el coneixement sobre el comportament migratori i la distribució d’esta espècie fonamental per als ecosistemes marins. Amb la participació activa de vint-i-cinc embarcacions i més de cent pescadors, es va aconseguir implantar marques electròniques en trenta-cinc tonyines.
Col·laboració dels pescadors esportius
Pascual Orts, president del Club Nàutic Santa Pola, va mostrar el seu “orgull d’anunciar un esdeveniment d’una significació especial pel seu caràcter científic i ajudat pels pescadors esportius del club i altres localitats, amb càrrega important des del punt de vista educatiu i mediambiental que demostra que Santa Pola està a l’avantguarda”.
Frederic Valls, de Scientific Angler, va recordar que “és la tercera vegada que venim a Santa Pola i ens sentim acollits, ben tractats i en un entorn molt propici. L’únic objectiu no és marcar peixos, a més de fer que participen pescadors, clubs nàutics i la societat, també fer-los arribar el missatge que els pescadors som útils a la societat i a la ciència”.
El Scientific Angler Tagging Tour organitza al voltant de l’activitat principal un atractiu programa de conferències, cursos i activitats participatives, com el Campus *Open en format seminari web.
Per a contribuir a la difusió i promoció d’esta col·laboració de ciència ciutadana, també es produirà un documental de les activitats en cadascuna de les missions i es presentaran els resultats de les marques implantades l’any passat a Santa Pola.
Una altra de les iniciatives que duran a terme el diumenge és el “plastic fishing”, obert a totes les embarcacions que vulguen participar i arreplegar plàstics de la mar.
Alberto Tesón va recordar que “no és casual que vinguem a Santa Pola, teniu un entorn privilegiat d’alimentació primària i els peixos venen a estes aigües després de la reproducció per a recuperar el seu estat idoni per a llargues travessies abans de creuar l’estret, per la qual cosa és el moment i el lloc idonis per al marcatge d’estes tonyines de fins a 200 quilos”.
12 embarcacions de pesca recreativa
El vocal de pesca del Club Nàutic, José Manuel Martínez, va anunciar que “participarem 12 embarcacions de pescadors recreatius més una per als científics. Ens sentim orgullosos de poder col·laborar amb la ciència perquè no sols eixim a pescar, sinó a conscienciar-nos i a sensibilitzar a la societat”.
En representació de l’Ajuntament de Santa Pola, la regidor Nely Baile els va donar la benvinguda i va agrair la seua presència per tercer any consecutiu: “ens enorgullix ser un dels tres ports del Mediterrani espanyol triats per a esta iniciativa que és una simbiosi entre la pesca esportiva i la investigació científica”.
Per part seua, l’alcaldessa Loreto Serrano va destacar “el que podem arribar a aconseguir unint l’esport i la ciència, a més és un exemple molt positiu de com podem estudiar la situació de la nostra mar des de l’experiència i la investigació”.