L’Ajuntament de Santa Pola va reconéixer en la quarta edició de la gala Joves Amb Valors a nou joves que destaquen en àmbits com la cultura, l’emprenedoria, el rendiment acadèmic, l’esport, la ciència i la tecnologia.
Anit es va celebrar la quarta edició de Joves Amb Valors, un certamen a través del qual la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Pola reconeix la labor de joves de la localitat que destaquen en diferents àmbits. Són nou guardons a #xic i #xic entre 17 i 34 anys, emesos per un jurat format per professorat dels instituts Santa Pola i Cap de L’Aljub, els departaments municipals d’Esports, Cultura i Santa Pola Emprén.
L’acte va comptar amb l’actuació del grup de ball Xperience, un grup de joves de Santa Pola formats a l’escola Fem Dansa i que han aconseguit nombrosos guardons a nivell nacional i internacional.
L’alcaldessa Loreto Serrano i el regidor de Joventut, Joaquín Lozano, van anar entregant al llarg de la gala els reconeixements, començant per l’àmbit de cultura i seguint pels joves emprenedors, millors rendiments acadèmics, esports i ciència i tecnologia.
Laura Quiñones Canales
Trompetista de 25 anys, originària de Santa Pola. Per motius familiars passa la seua infància a Ontinyent, on inicia els seus estudis musicals als 3 anys, i torna als 13 al seu poble natal, on finalitza els seus estudis en l’IES Cap de l’Aljub, mentres obté el títol professional en el conservatori de música d’Alacant.
Graduada en Interpretació en la seua especialitat en CSMV pel catedràtic Ricardo Ortega, es troba opossitant i continua formant-se contínuament amb solistes internacionals. Realitza nombroses trobades amb la banda de la Federació de la Comunitat Valenciana, projectes operístics, cambrístics (amb el seu quintet Mediterranean Brass), d’arts escèniques i dansa contemporània (amb la reconeguda ballarina Sol Picó), ‘densembles medievals (de solista en El Cant de la Sibil.la amb Els Menestrils), grups de rock i blues.
Als 14 anys aconseguix plaça en l’Orquestra Jove de la Província d’Alacant, en la qual ve participant activament fins al dia de hui en festivals internacionals com el Summa Cum laude, obtenint el primer i segon llocs en repetides ocasions i en escenaris de somni com el Musikverein de Viena, Konzerthaus, sala Muth, Rathauspkatz, o el Smetana Hall on coincidix amb figures de renom mundial.
María Palazón Belda
Artista amb orígens il·licitans, però que en l’última dècada s’ha convertit en una santapolera més, i tot un referent en el món de les arts i de l’ensenyament. Ballarina, professora de dansa, gerent de la companyia Marroch, organitzadora del congrés MouTe i, per la qual cosa és més coneguda, directora i professora de l’Escola Fem Dansa de Santa Pola.
Els seus estudis la porten pel camí de l’ESO i el Batxillerat en els centres Lope de Vega i Carrús d’Elx. Realitza el grau de Tècnic de Farmàcia en Lope de Vega, encara que la seua vocació primerenca li porta a acabar els seus estudis paral·lels de dansa en el Conservatori de Dansa José Espadero d’Alacant, on obté el Grau Professional i actualment cursa el quint curs.
Durant estos últims anys es forma amb Asun Noales amb el projecte Good i en escoles de dansa privades com Victor Ullate, The Plau o Companyia Jove Gerard Collins.
Actualment forma part del ballet aeri Sylphes i de la companyia Marroch, esta última creada en el 2019 al costat dels seus socis i amics Salvador Rocher i Melodia García. Esta companyia ha rebut nombrosos premis nacionals al millor espectacle.
Pel que respecta a Sylphes, és una companyia amb seu a Alacant i a Santa Pola en la qual porta set anys com a part del seu elenc. Ha actuat en tres continents i ompliment les places de Madrid, Zacatecas (Mèxic), Sibiu i Costanza (Romania), Roma (Itàlia), Castres (França), Dongshan River (Taiwan) i un sense fi de llocs més, però sens dubte la que més li va emocionar va ser poder realitzar este espectacle al seu poble, en la Glorieta de Santa Pola.
En el 2015 sorgix la idea de realitzar un congrés de dansa amb el nom de MouTe, que des dels seus inicis es consagra com un referent nacional, congregant en cada edició a prop d’un miler de persones entre públic i participants, vinguts de Suècia, Portugal, el Brasil, Itàlia, França o els Estats Units.
El seu projecte més personal és l’Acadèmia de Ball Fem Dansa, en la qual va arriscar amb estils com a dansa contemporània i urbana, i en l’última gala de la qual van participar quasi 300 alumnes.
Germans Ruiz del Riu Hortega
Raquel, María i Josan, de 33, 27 i 24 anys, en poc temps han aconseguit fer-se un important buit tant a Santa Pola com a Elx en dos mons tan diferents com la moda i l’hostaleria.
En 2019, Raquel i María decidixen crear un negoci de roba, la botiga Bambolina en un local del centre d’Elx, on comencen a establir la seua marca combatent amb l’arribada de la pandèmia, que els va fer augmentar la seua producció i treballar paral·lelament venda física i en línia. Això els portaria a muntar una nova botiga Bambolina, esta vegada al carrer Elx de Santa Pola, l’any 2023.
No conformes amb això, el germà Josan s’unix a elles en un nou projecte, arriscat sens dubte, ja que ningú comptava amb experiència en el món de l’hostaleria, però les seues ganes d’innovar i crear nous espais a Santa Pola els porta a crear l’hamburgueseria “Tremenda” en el 2022 a la platja de Llevant.
Seguint el deixant del negoci de roba, els tres germans s’animen a estendre la marca “Tremenda” pel que, fa a penes un mes, inauguren un segon local d’hamburgueses a Elx, just en la plaça de les Flors del Mercat Central.
Raquel, María i Josan, els “Ruiz Brothers”, són un exemple de joves valents, amb caràcter innovador i amb el ferm propòsit de crear marca, generant riquesa al poble i oportunitats a altres joves, ja que actualment compten amb una plantilla de 30 persones.
Fran Maciá Martínez
Acaba de complir els 34 i en tot just dos anys ha aconseguit col·locar el seu establiment, el restaurant Callaíto, com un referent en noves tendències i modernitat gastronòmica.
Va començar estudiant hostaleria en l’Institut Cap de L’Aljub i posteriorment va fer el seu primers passos en la cuina en el Restaurant Bastiste en 2008, amb uns anys de pausa que li van portar a deixar els fogons i dedicar-se a una altra de les seues vocacions: l’exèrcit.
Després d’una època de militar, que li porta fins a l’any 2012 a romandre en diferents missions a l’Afganistan, Fran decidix guardar l’uniforme i penjar-se de nou el davantal, i torna a Espanya per a treballar en cuines de restaurants a Tabarca, Eivissa, Torrellano o Urbanova, però el seu nou projecte de futur arranca després de realitzar en la Universitat d’Alacant el Màster en Direcció de Restaurants en 2019.
Des de llavors comença a visualitzar-se més com a gestor de cuina i restauració que com a cuiner, començant a donar forma al que serà Callaíto, un espai diferent a Santa Pola amb oferta gastronòmica distanciada de la típica cuina local, adaptant-se a les noves tendències en cuina.
Amb esta ambició, i no sense un gran risc, amb l’ajuda de la seua parella, i el suport de professionals que li guien en el disseny del local, com Jordi de La Clau Arquitectura, aconseguix obrir les portes del seu negoci al carrer Hernán Cortés, en el Centre de Santa Pola, al novembre de 2022.
Compte en l’actualitat amb una plantilla de sis persones i una clientela mescla de públic jove i major, que ve posant el cartell de complet tots els caps de setmana.
Natalia Ibáñez Canón
Prové de família uruguaiana i és a Montevideo on desenrotlla els seus estudis de primària, però la vida li porta fins a Espanya amb 11 anys i desenrotlla en l’IES Santa Pola la seua etapa en ESO i Batxiller, que recentment ha finalitzat en la branca de Batxillerat Artístic amb una nota de 9,56, la millor estudiant de la seua promoció.
Natalia no concep un futur formatiu o laboral que no estiga relacionat amb el món de l’art, que és on es troba realment realitzada. El cinema, la narrativa, el teatre, la història, el dibuix i la il·lustració són les seues passions. Precisament, durant la seua etapa d’estudiant de 4t de l’ESO ha sigut component del grup de teatre “Theen Theatre”, dirigit pel professor Ernesto Martín.
El seu projecte més immediat és començar el primer curs de Comunicació Audiovisual en la Universitat Miguel Hernández d’Elx, on podrà canalitzar tot el seu potencial artístic i potser convertir-se, qui sap, en una important cineasta.
Julia Pérez Riaño
La millor nota mitjana de batxillerat de l’institut Cap de l’Aljub de la promoció de 2024. Gràcies al seu esforç i tenacitat, sempre creient en el seu potencial des que iniciara els seus estudis de primària en el col·legi Vicenta Ruso de Gran Alacant, hui per fi pot celebrar que aconseguirà el seu somni d’estudiar Medicina.
A més ella no és només una estudiant empedreïda, sinó que també gaudix de l’esport en el Club Nàutic Santa Pola, havent competit en campionats nacionals i autonòmics en l’equip de rem, sense descurar els seus estudis. Com molts joves premiats, en ells existix una gran afició per l’esport nàutic.
Als seus 17 anys, i amb una nota mitjana de batxillerat de 10, esta jove i futura doctora se sent molt feliç d’haver pres la decisió de triar la carrera de medicina en la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Equip femení infantil d’handbol “Acers Monllor-Polanens”
Un grup que ha tingut una trajectòria espectacular esta temporada en la primera divisió infantil de la Comunitat Valenciana, sent campiones de la primera fase provincial i, a més, campiones en totes les fases de la competició autonòmica. Això els va classificar per al Campionat d’Espanya i que la Federació designara a Santa Pola seu d’este campionat.
En el nacional van arribar fins a la final, que van jugar contra el potent equip navarrés d’Anaitasuna, que acaba eliminant-les en l’última fase. A nivell classificatori nacional es troba entre els 16 millors equips d’Espanya.
L’entrenadora principal és nostra santapolera Nuria Andreu, que porta tres temporades amb elles, de segon entrenador Juan Aguallo i un suport important com Luis Pastor, un entrenador i esportista que ha fet moltíssim per l’esport base local.
L’equip compta amb un potencial enorme malgrat la seua joventut, perquè la majoria compten amb 14 anys. Un grup amb gran projecció de creixement, amb la seguretat que la pròxima temporada serà molt bona per a elles, ja que com a equip i a nivell individual han estat molt per damunt de les expectatives originals, la qual cosa ens garantix un gran futur de l’handbol femení santapoler.
Carlos Cano Pareja
L’atleta va començar als 6 anys en Club Esportiu Polanens, com comencen molts xiquets de la seua edat, fent este esport amb l’únic objectiu de divertir-se. I el dia de la seua primera competició, en veure que era el xiquet més gran de tot el club, li van posar a fer llançament de pes.
Així, sense adonar-se, va nàixer la passió per este esport que hui dia li continua il·lusionant, compaginant-lo amb els seus estudis en el Col·legi Cervantes i, posteriorment, en l’IES Cap de l’Aljub.
Durant estos meravellosos anys, Carlos va disputar competicions a nivell provincial i autonòmic, proclamant-se campió en moltes d’estes. Fins que als seus 15 anys va participar en el primer Campionat d’Espanya, on va aconseguir la seua primera medalla de bronze representant al seu poble i al club que li havia obert les portes a este esport.
Després d’esta etapa, va passar a formar part d’un club d’atletisme il·licità, on als 19 anys aconseguix, després d’anys d’esforç i entrenament, tornar a pujar al podi amb el bronze nacional. I fins al dia de hui, compaginant els estudis de grau en enginyeria electrònica en la UMH, pot continuar amb l’esport d’elit, ja que actualment està competint amb els colors del Club Atletisme Albacete en la màxima divisió de lliga nacional de l’atletisme espanyol. Amb este club ha firmat fins ara la seua millor temporada, havent-se alçat amb la medalla d’or en el Campionat d’Espanya.
Nora Kennet Belda
Jove informàtica creativa de 22 anys que actualment residix a Londres treballant per a Warner Brothers, concretament amb Cartoon Network, en el departament de contingut digital, sent coordinadora digital.
El seu treball consistix a organitzar les eixides d’episodis i contingut digital a Àfrica, Europa i Orient Mitjà. Una jove super preparada, ja que parla a la perfecció anglés, àrab, francés i català.
A Espanya organitza els continguts de la plataforma Boing, amb els episodis de dibuixos animats, treballant molt de prop amb l’equip de màrqueting a tot el món.
Els seus estudis els inicia en el Col·legi Cervantes, passant posteriorment a l’Institut Cap de L’Aljub on finalitza el Batxillerat. A Londres aconseguix plaça en la universitat Queen Mary, on fa la carrera d’Informàtica Creativa amb un últim any en Indústria, que li permet posteriorment treballar en una empresa com a productora de videojocs.
Després de finalitzar la seua etapa en la universitat, passa a treballar en una empresa d’investigació de mercat sobre productes de xiquets, amb clients tan importants com Llec, Spotyfive o Andrex, fins que fa quasi un any la contracta la companyia Warner.