L’original cartell i el llibre de festes han sigut dissenyats pels germans José Antonio i Manuel López Sánchez. Dissabte passat es va presentar oficialment juntament amb els càrrecs de les comparses festeres i de Moros i Cristians.
El dissabte va arrancar en l’auditori El Palmerar el compte #arrere per a les esperades Festes Patronals i de Moros i cristians en Honor a la Mare de Déu de Loreto 2024. La presentació dels càrrecs de l’Associació Fester Cultural de Moros i cristians i de les Comparses Festeres, juntament amb la presentació del Llibre de Festes, marquen l’inici dels actes previs als nostres dies grans i són el millor al·licient per a començar a albirar el que Santa Pola viurà durant la primera setmana del mes de setembre.
L’acte va començar amb la banda de l’Associació Musical Mare de Déu de Loreto sobre l’escenari, dirigida per Jorge Baeza Blasco, per a rebre amb la seua melodia a cadascun dels càrrecs festers d’enguany. Així, van anar pujant a l’escenari primer el bàndol Cristiano, encapçalat per la comparsa Asturs i els seus capitans Ángela Antón Muñoz i Juan Manuel Cuenca Jiménez; la banderera de Templers, María Verdú Pomares: la capitana de Contrabandistes de la Mar, Francisca Quiles Canales; els capitans de Pirates, Gema Baeza Miñarro i Brian Hernández Baeza, al costat del seu banderer Francisco Celdrán Ripoll; acabant amb l’Ambaixador Cristià, Vicente Valero Alonso, i la Paladí, Judit Valero Blasco.
A continuació va arribar el moment de presentar als càrrecs del Bàndol Moro, començant amb la comparsa Llaganyosos i Esther Ortiz Sempere i Verónica Bonmatí Durá com a Gran Llaganyosa; els Sultans de Beduïns, Chema del Molino Espino i Mayka Vicente Agulló; la Filá Banderera que recau enguany en Sephardíes; l’Ambaixadora Mora, Elia Luchoro Cerdà, i finalment el Paladí, Daniel Paredes Robles.
La presentació de càrrecs va culminar amb les Comparses Festeres a ritme de pasdoble: Fran Martínez Gómez i Maite Quesada Medina com a representants de la comparsa Rocieros de les Coves de Catarra; Alicia Alvez Saravia d’Ànima Flamenca; i els càrrecs d’honor de la tradicional comparsa Pescadors, María José Ambit López i Francisco Jesús González Manarel.
Cartell i llibre de festes 2024
Una vegada vestit l’escenari amb els personatges de la festa, es va procedir a la presentació del cartell oficial i del llibre de festes 2024, que mostra el reflex del viscut i la visió il·lustrada del que significa la festa, una publicació de referència que al llarg dels anys va completant pàgines de la nostra història.
Enguany, la important tasca d’elaborar el cartell de les festes -que il·lustra a més la portada- i l’edició del llibre de festes, ha recaigut en dos germans santapolers, l’il·lustrador José Antonio López Sánchez i el dissenyador Manuel López Sánchez.
Va ser Manuel qui va pujar a l’escenari per a explicar la filosofia del cartell: “la primera idea va ser unir dos dels actes més importants de les festes, les desfilades i l’ofrena a la Mare de Déu de Loreto, en una sola imatge. La segona, baixar a la Verge per un moment del seu pedestal i que s’unira als festers. Com si d’una moderna selfie es tractara, la Verge i el xiquet es convertixen en uns festers més i se senten abrigallats per tots els participants”.
Una vegada descobert en la pantalla el cartell, cinc xiquets festers van pujar per a entregar el cartell, el llibre i el programa de festes a l’alcaldessa Loreto Serrano, la regidor de Festes Nely Baile i la presidenta de l’Associació Fester Cultural de Moros i Cristians, María Asunción Pérez. Les autoritats locals també van entregar als autors sengles records commemoratius.
Concert de música festera d’autor
La segona part de l’esdeveniment va tindre com a protagonista a la música festera i als seus autors. Com és habitual en este acte, l’Associació Musical Mare de Déu de Loreto dedica el seu concert a peces compostes per autors de la nostra regió, que mitjançant vídeos projectats en la pantalla presenten cadascun dels temes interpretats.
En esta ocasió van ser presents i van rebre un detall de les autoritats locals Miguel Más Mataix, compositor de Cañada, Carlos Poveda Lloret, percussionista i compositor de Mutxamel, i Jorge Baeza Blasco, de Sant Joan d’Alacant i director de la banda de la Mare de Déu.