Les activitats de sensibilització pel Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència contra la Dona tenen com a objectiu visibilitzar a les dones i sensibilitzar sobre la violència vicària que utilitza als fills i filles de les víctimes. La primera fiscal santapolera oferirà una xarrada el dia 22.
La Regidoria de Servicis Socials, a través de la seua àrea d’Igualtat, ha llançat la programació d’activitats per a commemorar i sensibilitzar pel Dia Internacional de l’Erradicació de la Violència contra la Dona, que se celebra anualment el 25 de novembre per a denunciar la discriminació per gènere exercida per homes cap a dones, així com per a reclamar polítiques en tots els països per a la seua eliminació.
Segons ha explicat la regidora Gela Roche, “enguany la campanya se centra en la violència vicària, que és una forma de violència de gènere per la qual els fills i filles de les dones víctimes són instrumentalitzats com a objecte per a maltractar i ocasionar dolor a les seues mares”.
Ja han començat les activitats a nivell d’alumnes i docents dels centres educatius de Santa Pola, a través dels tallers “Va de contes” i “Si és amor no fa mal”, este últim impartit per Pamela Palenciano.
Visibilitzar a les dones
El dia 13 s’inaugura a la Casa de Cultura l’exposició “Spanish women on the rise”, de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere de la Universitat d’Alacant, que té com a objectiu rescatar de la invisibilitat històrica a dones que van ser influents en la societat dels segles XVIII al XX i que, malgrat els seus esforços, no han rebut reconeixement, no són recordades ni han sigut estudiades. Es podrà visitar fins al 28 de novembre.
El dimecres 20, a la Casa de Cultura, es representaran diverses passades del sainet “Maicromachismos” per part de l’alumnat de 4t d’ESO i dirigit als alumnes de 5é de Primària. El dijous 21, també a la Casa de Cultura i obert al públic en general, arribarà el torn del teatre amb l’obra “Invisibles” a càrrec de Maracaibo Teatre, un espectacle de música, teatre i dansa per a denunciar les violències contra les dones i visibilitzar a les dones invisibles, perquè el que no es veu, no existix.
El divendres 22, en el Baluard del Duc, s’oferirà la ponència “Protecció a la dona, víctima de violència de gènere, en el procés penal” per Paula Blasco Muela, fiscal de la Fiscalia Provincial de Pontevedra i nascuda a Santa Pola, la primera dona Fiscal reconeguda de l’el nostre municipi. Durant els seus dotze anys d’exercici professional, ha estat contínuament vinculada a la lluita contra la violència de gènere.
Dirigida a professionals del sector i públic interessat en la matèria, que es poden inscriure a través de l’email participa@santapola.es indicant nom complet, DNI, telèfon de contacte, email i professió.
Acte institucional del 25-N
El dilluns 25, a partir de les 10.00, tindrà lloc l’acte institucional del 25-N amb una jornada de convivència escolar de tots els 6° de Primària i els 3° d’ESO dels centres educatius del municipi, que es reuniran al Castell Fortalesa per a fer tallers i altres activitats, entre elles l’elaboració d’una lona de 6×3 metres que es penjarà de la façana del Castell amb els missatges de tots els escolars.
Per classes també faran les seues lectures de manifest, abans de procedir a les 12.00 a la lectura de l’institucional per part de l’alcaldessa Loreto Serrano i la regidora de l’àrea d’igualtat, Gela Roche.
Posteriorment es durà a terme una solta de globus ecològics, tants com el nombre de dones assassinades en el que portem d’any, així com un minut de silenci per a recordar a totes elles.
Este també serà el dia triat per a donar difusió al vídeo institucional de la campanya d’enguany sota la temàtica de la violència vicària, així com a la il·luminació de la façana principal del Castell Fortalesa amb el color morat.
Finalment, el divendres 29 de novembre, a les 10.30, s’inaugurarà un mural contra la violència de gènere al Parc Blau de la platja de Llevant, que en els dies previs haurà sigut pintat per diversos artistes sota el lema “Teixint xarxes contra la violència masclista”. Es complementarà l’acte amb dinàmiques de participació ciutadana amb els usuaris de la gimnàstica de la platja, un minut de silenci i el nomenament de les víctimes assassinades enguany.