Els dies 18 al 19 d’octubre un grup d’experts de variades disciplines culturals debatran, explicaran i analitzaran a la Casa de Cultura de Santa Pola el significat de ser hispà a través de diferents taules temàtiques.
L’Associació Amics de la Hispanitat organitza a Santa Pola la segona edició d’este esdeveniment l’objectiu del qual és, segons el seu president Alberto Abascal, “crear un lloc de trobada per a hispanistes i entusiastes de la nostra història, per a amants i coneixedors dels països de parla espanyol, així com de les seues diferents cultures foses totes elles en una obra de mestissatge sense parangó. Un fet històric que val la pena recordar, homenatjar i festejar”.
L’any passat es va celebrar la primera edició amb una important repercussió mediàtica i l’assistència de quasi mil persones al Castell Fortalesa. Durant este cap de setmana, un grup d’experts de variades disciplines culturals debaten, informen, expliquen i analitzen el significat de ser hispà a través de diferents taules temàtiques que es desenrotllaran en la sala d’actes de la Casa de Cultura de Santa Pola.
Segons ha explicat Abascal, “creiem fermament en la lluita contra la desigualtat, valorem el mestissatge considerant-lo com un dels majors assoliments que va tindre el desenrotllament americà com a font inesgotable de riquesa. Volem defendre i emfatitzar els nostres valors culturals, els que conformen el nexe d’unió de tota la Hispanitat, conéixer el nostre passat comú per a sentir-nos orgullosos del nostre present”.
L’esdeveniment té entrada lliure i gratuïta i, per als qui no puguen assistir, serà retransmesa en streaming a través del canal de Youtube d’Amics de la Hispanitat.
El divendres 18 a les 18.00 hores l’alcaldessa Loreto Serrano inaugurarà la trobada i a continuació començarà la primera taula sota el títol de “Mites de la Hispanitat. Descobrint el nostre passat”, amb la intervenció d’Alicia Melchor Herrera, Consuelo Sanz de Bremond, Margarita Torres i Josechu Pou Fajarnés, moderats per Nicole Holzenthal.
A les 20.30, Luis Gorrochategui oferirà la conferència “Espanya, la nació que va humanitzar el planeta”.
Protocol de Santa Pola
La jornada del dissabte 19 serà intensa i s’iniciarà a les 10.00 amb la conferència de Carlos Leañez Aristimuño “El futur de l’espanyol és el futur de la Hispanitat”, continuant a les 11.30 amb la presentació del llibre “Història de l’Església Catòlica” a càrrec del seu autor Javier Martínez-Pinna, i a les 11.45 amb la presentació de l’Associació Musical AFOMUC que interpretarà diverses peces musicals barroques.
A les 12.15 es desenrotllarà la II Mesa Internacional d’entitats pertanyents al Protocol de Santa Pola, moderada per Alberto Abascal, president de l’Associació Amics de la Hispanitat, i amb la participació d’Ernesto Ladrón de Guevara (Unitat Hispana), María Pía (El Criteri), Gabriel Morales (Ciscuve de Veneçuela), Carmen de la Cagiga (ONG Unahis), Gustavo M. Cristaldo (Institut Paraguaià d’Estudis Psicològics IPES), Javier Martínez-Pinna (Laus Hispaniae), Ana Primerenc (Contra Armada), Pedro Díaz García (Missió Hispana) i Alicia Melchor (Avantguarda Espanyola).
Ja a la vesprada, a les 17.30 es presentarà el llibre “Escac a la llegenda negra” pel seu autor David Fernández Valdés.
A les 17.45 continuarà la conferència “De Guadalupe, Espanya, a Guadalupe, Mèxic. Un pont d’unió hispà per al segle XXI”, a càrrec de Margarita Torres.
A les 19.30 se celebrarà una taula redona sobre “Cultures precolombines. Una visió antropogènica del món que es van trobar els primers exploradors. Un fet que va canviar i va modificar la història universal de la humanitat”, amb la participació de diversos membres del conegut pòdcast “L’escóbula de la brúixola”, acompanyats d’escriptors i divulgadors. Els ponents convidats són Carlos Canales, Guillermo Díaz i Javier Santamarta, moderats per David Sentinella.
Per a acabar la trobada, a partir de les 21.30 hi haurà un torn de preguntes del públic, firma de llibres i la clausura de les jornades.