En un any especialment intens, la Policia Local de Santa Pola va celebrar els Sants Ángeles Custodis destacant el procés de modernització i digitalització de la seua estructura, enaltint la labor de les agents femenines i rendint nombrosos reconeixements i homenatges.
Com és tradicional, els actes commemoratius dels Sants Ángeles Custodis van començar este matí amb la celebració d’una missa oficiada pel rector Lucas Galvañ en la capella de la Mare de Déu de Loreto.
A continuació els agents van establir una formació castrense al pati d’armes del Castell Fortalesa, passant revista el comissari cap José Miguel Zaragoza acompanyat de l’alcaldessa Loreto Serrano. El rector va llegir un respons com a record als companys morts i van sonar els concordes de l’himne nacional.
El Baluard del Duc va ser posteriorment l’escenari de l’acte institucional de reconeixements que va començar amb la projecció d’un vídeo que mostra la progressiva implantació de les noves tecnologies que la Policia Local de Santa Pola està duent a terme, destacant la millora de les comunicacions a través dels nous equips TETRA, la sala central de transmissions, les càmeres intel·ligents en la via pública, l’aplicació per a mòbils que permet als ciutadans un avís ràpid i segur, el sistema de lectura automàtica de matrícules que avisa de possibles incidències o delictes, així com la utilització de les pistoles elèctriques tipus taser.
La dona en la Policia Local
Els dos primers guàrdies municipals es van incorporar l’any 1883, però no va ser fins més d’un segle després quan una dona va vestir l’uniforme de la Policia Local, la qual cosa va suposar un canvi molt important que ha anat consolidant-se fins als nostres dies.
Hui s’ha volgut reconéixer la labor de les agents de la nostra policia, personalitzades en Carmen Sánchez Díez, la pionera, que va rebre un quadre commemoratiu acompanyada per les companyes que actualment formen part del cos.
Seguidament es va entregar la medalla i diploma corresponents als agents que complixen una sèrie d’anys de servici. 20 anys complixen en el cos Ángel Fernando Pérez Antón, Jorge Antonio de la Chica Blasco, Jorge Palao López, Francisco Javier Sánchez Ripoll, Pedro Lorenzo Sempere Amorós, Anastasio Alfaro Sirvent i Jezabel Menargues Ramírez. Pels seus 25 anys va ser reconegut José Manuel Jaén Palomar i pels seus 35 anys Francisco Tejada Romero, Tomás Espinosa Baeza, Antonio Sánchez Iniesta, José María Tremiño Adsuar i Francisco José Marco Gómez.
Menció a part va meréixer l’agent Francisco Baile Carbonell per la seua jubilació, destacant la seua meritòria labor, dedicació, treball en equip, iniciativa i determinació en l’exercici de les seues funcions, les quals ha desenrotllat exemplarment amb honor i compromís. Per això se li va entregar un quadre amb la seua fotografia que des de hui romandrà penjat al Muro d’Honor de la Policia Local de Santa Pola.
Mencions especials a dos veterans agents
Per a finalitzar este apartat, es van entregar dos mencions especials dels propis membres de la plantilla a dos companys
Com a reconeixement a l’esforç, a la dedicació i a la vocació demostrada per l’agent Manuel Ñíguez Sánchez que, encara podent estar en situació de jubilat, demostra cada dia l’amor al seu treball i sobretot la vocació per la professió de tota la seua vida. Reconegut pels seus propis companys, el seu treball diari i el seu afany de superació són cada dia admirats i respectats per tots els agents.
Així mateix es va reconéixer la dedicació i a la vocació demostrada per l’agent Tomás Espinosa Baeza, que demostra cada dia l’amor al seu treball i sobretot la vocació per la professió de tota la seua vida. Reconegut pels seus propis companys, el seu treball diari i el seu afany de superació són cada dia admirats i respectats per tots els agents, fent un treball excepcional en qualsevol de les funcions que durant la seua trajectòria laboral li han sigut assignades.
Felicitacions per actuacions o servicis
Als agents Rubén Domingo García Ruiz, Francisco Javier Fernández Costa, Joel Martínez Martínez, José Desiderio Esteban Delgado, Javier Pomares Oliver i Jordi Amorós Torró, com a reconeixement per la seua actuació el dia 21 de juliol del 2024 en la qual, després de rebre l’avís de la presència d’un individu que portava una navalla i amenaçava als ocupants de l’interior d’un autobús, els agents ràpidament, van desallotjar l’autobús i, després de la identificació d’este, es va descobrir la seua participació en una agressió sexual a una menor, motius pels quals es va procedir a la seua detenció.
Als agents Rubén Domingo García Ruiz, Francisco Antonio Calvo Gómez, Pedro Pertusa Zúñiga, José Desiderio Esteban Delgado i al conductor de grua Víctor López Ubassy, com a reconeixement per la seua actuació el dia 30 de maig del 2024 en la qual, després de rebre l’avís d’un incendi al parc de la Creu de la localitat, els agents es van traslladar amb rapidesa observant un incendi important focalitzat en diversos grups de rodes pneumàtiques instal·lades per a jocs de xiquets.
La proximitat de la pineda del parc i de les vivendes i la intensitat del foc van fer que la situació anara d’extrema gravetat, devent els agents utilitzar 29 extintors fins a l’arribada de la unitat de bombers que va haver d’utilitzar diversos camions amb bombes d’aigua. La immediatesa i rapidesa amb què van actuar els agents en els primers minuts i la decisiva intervenció dels mateixos lluitant contra el foc, va fer que este no es propagara als pins ni a les vivendes, evitant amb això un perjuí que haguera sigut incalculable.
Als agents Roberto Martínez García, Manuel Ibáñez Prado i María Dulcinea Bonmatí Pastor, com a reconeixement per la seua actuació el dia 29 d’agost del 2024 en la qual, després d’observar la presència d’una dona que es trobava plorant, cridant i molt alterada, i malgrat que esta no volia atendre les preguntes dels agents i només volia marxar-se, van poder controlar la situació, calmar la implicada i descobrir que havia sigut objecte d’una violació, sent immediatament atesa per una unitat femenina i traslladada al centre sanitari. Les perquisicions policials realitzades pels agents van facilitar igualment la identificació i posterior detenció de l’autor dels fets.
Als agents Roberto Martínez García, Manuel Ibáñez Prado, Francisco Antonio Calvo Gómez i Pedro Pertusa Zúñiga, com a reconeixement per la seua actuació el dia 6 de juliol del 2024 en la qual, després del robatori amb violència i intimidació a una dona, li van sostraure un telèfon mòbil. Els agents van descobrir pels voltants la presència de l’autor dels fets, produint-se una llarga persecució corrent per diferents urbanitzacions, podent finalment i després de coordinar-se les patrulles per a realitzar maniobres de distracció al delinqüent, detindre’l, no sense abans oferir este una greu resistència als agents. La detenció d’este individu va provocar l’esclariment de 2 robatoris més amb violència en el qual van resultar ferits dos menors d’edat, la qual cosa va tindre repercussió en la premsa i xarxes socials.
Als agents Jordi Amorós Torró i Francisco José Santisteban Muñoz, com a reconeixement per la seua actuació el dia 1 de febrer del 2024 en el qual, després d’una identificació rutinària en el qual es van imposar diferents sancions, els agents van descobrir una documentació i targetes de crèdit que no corresponien als denunciats, la qual cosa els va portar a les sospites que poguera ser sostreta. Després de les comprovacions pertinents va resultar que no existia cap denúncia de robatori o sostracció, no obstant això, els agents, més enllà de desistir de la seua obstinació, van continuar indagant, arribant a requerir fins i tot l’ajuda dels companys de la Policia Local d’Elx, que després de contactar amb la titular de la citada documentació i desplaçar-se esta al seu domicili, van poder comprovar que la seua vivenda havia sigut objecte de robatori. La seua tenacitat i instint policial, va portar a l’esclariment d’un delicte greu.
Als agents Francisco Juan López Ubassy i Anastasio Alfaro Sirvent, com a reconeixement per l’actuació realitzada el dia 10 d’agost del 2024 en la qual, en coordinació amb la unitat marítima de la Policia Local d’Elx GRUMAT, davant la urgent necessitat de prestar auxili a una dona que es trobava en la mar surant fora de la línia de boies i en un estat físic de cansament que denotava una clara situació de risc per a la seua vida, alterant a més la seguretat de tot el trànsit marítim de la zona. Resultant que esta manifestava la seua clara intenció de suïcidar-se, va oferir gran resistència a pujar a l’embarcació, podent els agents, després de molts intents, agarrar-la i pujar-la, podent restablir el trànsit marítim i avortant amb això les intencions suïcides de la dona. També es va atorgar una especial menció a la col·laboració ciutadana per la seua participació en este cas a Ramón Sempere Contreras i Mamadú Macumba Ndury.
A l’oficial Roque Miguel Alemañ Bonet i els agents Guzmán Pérez Sempere i Iván Martínez Vizcaíno, com a reconeixement per l’actuació realitzada el dia 26 de juliol del 2024 en la qual, en coordinació amb la unitat marítima de la Policia Local d’Elx GRUMAT, i utilitzant una embarcació local davant la urgent necessitat de prestar auxili a una dona que es trobava en la mar en la zona de la bocana del port, en situació de clar risc per a la seua vida i alterant la seguretat de tot el trànsit marítim d’entrada i eixida del port. Van accedir ràpidament fins a la seua posició en la mar, trobant per part d’esta una gran resistència que va posar en perill la integritat física dels propis agents, aconseguint finalment pujar-la a l’embarcació i posar-la a la disposició dels servicis sanitaris, podent restablir la seguretat del trànsit marítim en el lloc.
També es va reconéixer als agents de la Policia Local d’Elx Pedro Guillén Climent i Verónica Torrents Sánchez per la seua participació com a membres de la unitat marítima de la Policia Local d’Elx (GRUMAT) en les dos actuacions anteriors.
Una altra especial menció a la col·laboració ciutadana es va atorgar a Lorenzo Castrejo Colobres i Coque Dris Mohamed per la seua participació en l’incident produït el dia 14 de setembre del 2024 en el qual, amb gran decisió i posant en risc la seua pròpia integritat física, es van llançar a la mar per a ajudar i rescatar a dos persones que es trobaven en greus dificultats per a mantindre’s en l’aigua i poder eixir, actuació gràcies a la qual van poder ajudar estes persones a arribar fins a les roques, on van poder ser trets de l’aigua, prestant amb això un auxili que va poder ser vital per a les persones auxiliades.
Proposats per al reconeixement de la Generalitat Valenciana
Tres actuacions han sigut proposades pel ple municipal de l’Ajuntament de Santa Pola per al seu reconeixement a través de la Generalitat Valenciana.
La primera al comissari José Miguel Zaragoza Fernández i els agents Francisco José Santisteban Muñoz, Jordi Amorós Torró i Francisco Juan López Ubassy, els qui el 13 de febrer de 2024, resultat del treball conjunt amb Guàrdia Civil del lloc principal de Santa Pola, van desmantellar una plantació de marihuana tipus indoor, de l’actuació del qual es van confiscar un total de 259 plantes de marihuana, 19 focus de calor, potents fertilitzants, diversos aparells d’aire condicionat, extractors d’aire, ventiladors, sis motors de calor, una bàscula de precisió, maquinària i elements per a l’envàs de marihuana, temporitzadors, procedint a més a la detenció de dos persones, fet que va tindre una rellevant repercussió en mitjans de comunicació
En segon lloc a l’inspector Rodrigo Martínez Villagrasa i els agents María Dulcinea Bonmatí Pastor, Roberto Martínez García, Joel Martínez Martínez y Manuel Ibañez Prado, els qui el 15 de gener del 2024, resultat de l’especial seguiment del local “Exotic space cànnabis social”, es van realitzar diligències remeses a la Guàrdia Civil de la localitat per actes de possessió i consum de drogues i estupefaents. Igualment en data 20 de febrer es van instruir diligències per un delicte contra la salut pública per la confiscació de nombroses substàncies prohibides, en total 580 grams i 1130 grams de marihuana de diverses formes, 110 grams d’haixix i com a conseqüència la detenció de l’usuari del citat local. Estes actuacions van concloure amb la detenció i desarticulació d’un punt de venda de drogues, la qual cosa va tindre una important repercussió mediàtica.
Finalment, s’ha sol·licitat la concessió de la Creu al Mèrit Policial amb distintiu roig de la Generalitat Valenciana, a l’oficial Roque Miguel Alemañ Bonet i a l’agent Guzmán Pérez Sempere, els qui l’1 de maig de 2024 van rebre avís que un bebé de dos mesos estava bloquejat sense reaccionar. Ràpidament es van desplaçar al domicili trobant en el replà a la mare en estat de xoc amb el bebé en braços, el qual no reaccionava a cap estímul.
Ho van traslladar de manera urgent fins al centre de salut i el bebé va convulsionar i va perdre definitivament la consciència entrant en parada respiratòria, procedint l’oficial a realitzar maniobres de reanimació durant el trajecte fins que el bebé va iniciar novament la respiració i va recuperar la consciència just abans d’arribar al centre sanitari on va ser atés pels professionals mèdics.
Tots els participants i testimonis dels fets coincidixen a destacar que la ràpida i decidida intervenció dels agents poguera haver provocat que el bebé arribara amb vida al centre sanitari.
L’acte va finalitzar amb les intervencions de la regidor de Seguretat Ciutadana, Ana Blasco, el comissari José Miguel Zaragoza i l’alcaldessa Loreto Serrano.