En un aplaudit pregó baladrejat en valencià, el filòleg va repassar anècdotes de la història de Santa Pola i de la Verge de Loreto, així com de les seues vivències en les festes.
L’acte es va celebrar en el cor de Santa Pola, amb un gran escenari desplegat entre la façana del Castell Fortalesa i la plaça de la Glorieta, abarrotada de veïns i visitants àvids per començar les festes patronals i per escoltar el pregoner 2024.
Amb la presentació de la periodista Mayte Vilaseca, l’escenari va començar a vestir-se amb la presència dels càrrecs de Moros i Cristians i de les comparses festeres, al costat de la Reina Loreto Martínez i les seues Dames d’Honor.
La primera a intervindre va ser l’alcaldessa Loreto Serrano, qui va elogiar la figura d’Antoni Mas i Miralles: “Quan pensem en qui podria ser el pregoner 2024, el resumiré amb un joc de paraules: la decisió va ser molt fàcil perquè és molt difícil trobar un santapoler més implicat en la vida social i cultural del nostre poble”.
Va destacar la seua labor “en la defensa del valencià del nostre poble i del seu ús en tots els àmbits de la vida local. Una reivindicació sempre correcta i elegant, com és ell, totalment allunyat de qualsevol radicalitat”, i va recordar que “el dia en què li vaig proposar ser pregoner de les nostres festes, no podré oblidar mai la seua cara de sorpresa. Puc assegurar-vos que no li ho esperava, potser encara més quan la proposta venia d’una persona ideològicament molt diferent d’ell, encara que vaig veure una lluentor en els seus ulls que li delatava. Crec que li va fer molta il·lusió que li arribara el reconeixement del seu poble per la seua gran labor durant tants anys. De ser profeta en la seua terra encara més”.
La seua visió de les festes i de la història local
Antoni Mas i Miralles, filòleg i professor de la Universitat d’Alacant, va fer gala dels seus coneixements sobre el seu poble natal. En el seu pregó trobem dos blocs: un per a parlar de Santa Pola i un altre per a les festes. En el bloc de Santa Pola, l’autor va fer un repàs sobre diferents assumptes relacionats amb la vila, com la lingüística, la història, l’economia, els personatges santapolers, l’anàlisi del topònim Santa Pola, entre altres, temes que van servir perquè l’autor donara a conéixer aspectes que han ocupat part dels seus estudis i publicacions, i que alguns eren pràcticament inèdits i desconeguts.
En el bloc de les Festes, Mes va continuar referint-se a les seues investigacions per a poder parlar sobre l’etimologia del nom de Loreto, i també obrint interrogants per a poder analitzar alguns aspectes no resolts encara sobre la imatge i l’arribada de la patrona, la Mare de Déu de Loreto, a Santa Pola. El pregoner també va voler enfrontar-se amb una anàlisi sobre l’evolució de les festes santapolers, on va exposar les seues opinions sobre el sentiment fester. I per a finalitzar este bloc, el protagonista va donar curs perquè les emocions i sentiments sempre a flor de pell aparegueren quan va fer memòria d’algunes vivències i anècdotes de la seua experiència singular com a fester.
Finalment, l’estructura cíclica del pregó va fer que l’anècdota que va viure el pregoner amb el seu avi, narrada en la introducció, torne a sorgir al final perquè es repetisca en l’actualitat amb ell i la seua neta. El punt final apareix amb la lectura del tradicional pregó, ara llegit en vers, a partir d’unes quantes quartetes, amb la intenció de simular el terratrémol final d’una mascletada. D’esta manera el pregoner també va demostrar les seues habilitats literàries i lingüístiques, en un text on predomina l’ús de la llengua pròpia i històrica de Santa Pola.
Una vegada llegit el pregó, va arribar el moment dels reconeixements, tant l’institucional de l’Ajuntament com el tradicional “Socarrat” de mans de María Asunción Pérez, presidenta de l’Associació Fester Cultural de Moros i Cristians. El pregoner va entregar a continuació el text original a l’alcaldessa i la regidora de Festes, Nely Baile, va intervindre per a felicitar a Toni Mas pel seu pregó.
Concert
La segona part de l’esdeveniment va comptar amb la participació de la Banda Unió Musical, l’Associació Musical Mare de Déu de Loreto i la Colla El Freu, els qui van realitzar una entrada musical i van estrenar “Toni, pregoner” de Rubén Penadés Silvestre i dedicada a Mas i Miralles, “Santa Pola” de José Alfosea Pastor, “Himne a Santa Pola” de Moisés Davia Soriano amb lletra de María Sempere Montiel i l’“Himne a València” de Josep Serrano Simeón amb lletra de Maximilià Thous i Orts.