Quasi la meitat corresponen a l’Aquarium Municipal després de la seua reobertura este estiu i la resta a les zones museogràfiques i esdeveniments al Castell-Fortalesa, així com al lloc arqueològic del Portus Ilicitanus. Estes xifres confirmen al Museu de la Mar com un extraordinari recurs turístic i cultural de la vila.
2023 ha sigut un any molt intens, però alhora tremendament satisfactori per al Museu de la Mar de Santa Pola. Com resa el text de benvinguda en la seua pàgina web, “Amb seu central al Castell-Fortalesa, el Museu de la Mar és el lloc on es conserva i protegix la memòria d’este poble mariner. La Fortalesa, que continua complint el seu paper de defensa, ens defensa de l’oblit. Hui és, com sempre va ser, lloc de trobada i centre físic i espiritual d’esta urbs marinera”.
Este centre cultural es repartix en diverses seus, la principal entre les muralles del Castell Fortalesa de Santa Pola. Allí podem trobar diferents àrees museogràfiques: l’exposició permanent d’història i etnografia de la mar i la pesca, la d’història i arqueologia local, i finalment la d’etnografia de la música i la mar. També al Castell se situa el Baluard del Duc d’Arcs, un espai molt especial per a la celebració d’esdeveniments de tota mena.
Una altra de les seus és el jaciment arqueològic del Portus Ilicitanus, l’antic port de la ciutat romana de *Ilici, que es pot recórrer a través de les visites guiades.
El Vaixell Museu Esteban González, nau de pesca d’arrossegament de finals del segle passat que recrea la vida dels homes de la mar en eixa època, es troba tancat temporalment per treballs de rehabilitació.
I enguany són novetat altres dues seus. D’una banda els magatzems del Museu, situats al costat de l’estació d’autobusos, que a més de depòsit arqueològic ha estrenat el seu ús com a taller d’artistes i fins i tot seu per a la celebració d’esdeveniments culturals.
I finalment el 28 de juliol va tindre lloc la reobertura de l’Aquarium Municipal, el més veterà de la Comunitat Valenciana que ha complit 40 anys i que ha registrat en tot just 5 mesos el 45% de totes les visites del complex museístic santapoler.
Quasi 133.000 visitants en 2023
Una vegada tancat el curs 2023, s’han comptabilitzat un total de 132.808 visitants, una xifra que bat tots els rècords d’anys anteriors. D’ells, 59.492 corresponen a l’Aquarium, que ha sigut el gran revulsiu enguany, i la resta a les seus del Castell i el Portus Ilicitanus.
S’han realitzat 44 esdeveniments organitzats pel Museu i s’ha atés en el Baluard 110 actes d’altres departaments municipals i esdeveniments privats. Entre la producció pròpia destaquen 19 exposicions locals i internacionals, moltes d’elles unides a tallers participatius i performances, o la gravació de 21 audiovisuals de contingut etnogràfic amb entrevistes a persones vinculades amb la cultura marinera que es poden visualitzar en el seu canal de Youtube.
El treball de comunicació de l’equip del Museu de la Mar en el seu web i en xarxes socials va ser mereixedor del guardó atorgat per Onda Cero en els seus premis anuals. A més es va renovar la Q de Qualitat Turística per a Museus i Llocs Arqueològics.
Recuperació del patrimoni local
Finalment cal destacar els 20 projectes d’intervenció en el patrimoni material de Santa Pola, entre els quals podem ressenyar la restauració del rellotge i les portes històriques del Castell Fortalesa, la recuperació de l’Aljub de La Picola, renovació del mobiliari de la Casa de Don Gabino, excavacions en el Portus Ilicitanus, redacció del Pla Director del BIC de la Picola, el recondicionament del Vaixell Pesquer Esteban González per a la seua posada en funcionament en 2024 o la ja ressenyada reobertura de l’Aquarium Municipal, entre altres.